29.1.08

Πάνες και συγκάματα




Ένα σύντομο σημείωμα - στους 18 μήνες ζωής της κόρης μας με τον μπαμπά της καταλήξαμε στα ακόλουθα συμπεράσματα:

Η καλύτερη κρέμα για να αποφύγει ένα μωρό το σύγκαμα είναι αυτή της Chicco. Παχύρευστη, φαίνεται πως δρα αμέσως μόλις ακουμπήσει στο δέρμα της μικρής, κάτι που δεν είδαμε με καμία άλλη κρέμα.

Σε ότι αφορά τις πάνες, μείναμε ευχαριστημένοι από τα Libero που χρησιμοποιούσαν στο μαιευτήριο και κάθε φορά που καταλήξαμε να αγοράζουμε άλλη μάρκα – γιατί δεν είχε πρόχειρη τη συγκεκριμένη στα σωστά κιλά το κατάστημα- μας φάνηκε πως ακόμα και οι ακριβότερες δεν ήταν τόσο απορροφητικές.

Φυσικά όλα τα παραπάνω μπορεί απλά να είναι ιδέα μας ή να ισχύουν μόνο για τη δική μας κόρη καθώς φαντάζομαι πως κάθε οργανισμός αντιδρά διαφορετικά.

25.1.08

Τα 3 καλύτερα βιβλία εγκυμοσύνης



1. Τι να περιμένεις όταν είσαι έγκυος - Α. Αϊσεμπεργκ, Χ. Μαρκόφ, Σ. Χιθγουέι

Η βίβλος κάθε εγκύου. Περιέχει χρήσιμες πληροφορίες ανά μήνα, τόσο για την κατάσταση και την εξέλιξη της μητέρας όσο και γι’ αυτή του παιδιού. Θέτει ερωτήματα που σίγουρα θα σας απασχολήσουν σε κάποια στιγμή και τα απαντά. Επιπλέον, περιέχει επίσης έναν οδηγό για τις πρώτες εβδομάδες του μικρού σας.

Για να φανταστείτε το εύρος των αντικειμένων που καλύπτει, απαντά ακόμα και σε ερωτήματα γυναικών που υιοθετούν. Έτσι έμαθα και το απίθανο, πως και αυτές οι γυναίκες μπορούν να θηλάσουν το παιδί τους – ναι σωστά διαβάσατε, να το θηλάσουν οι ίδιες ακόμη και εάν δεν έχουν μείνει ποτέ έγκυες!

Για να το καταφέρουν αυτό σύμφωνα με τις συγγραφείς του βιβλίου, θα πρέπει να προετοιμάσουν κατάλληλα το σώμα τους. Όσοι ενδιαφέρονται ας ξεφυλλίσουν το βιβλίο. Πωλείται σε όλα τα βιβλιοπωλεία και σε καταστήματα για έγκυες και βρέφη όπως το Mothercare.

2. Οδηγός Εγκυμοσύνης – Διάφοροι, Βιβλία Τερζόπουλος
Σε αντίθεση με το «Τι να περιμένετε…» αυτό είναι ένα βιβλίο τυφλοσούρτης που απαντά άμεσα και γρήγορα στις κλασσικές ερωτήσεις που ανακύπτουν καθώς πχ βγαίνετε από τον γυναικολόγο ή μιλάτε με άλλες εγκύους. Για παράδειγμα δεν υπάρχει περίπτωση να μην αναρωτηθείτε – ιδίως στην πρώτη σας εγκυμοσύνη- εάν το παιδί σας αναπτύσσεται κανονικά για την ηλικία του. Ανοίγεται λοιπόν στην ανάλογη εβδομάδα και τσεκάρετε στα γρήγορα. Στην κάθε μία από τις 40 εβδομάδες της εγκυμοσύνης το βιβλίο αφιερώνει ένα δισέλιδο – η μία σελίδα αφορά στην μητέρα και η άλλη στο παιδί.

Οι πάντα ανήσυχες πρωτάρες θα χιλιοδιαβάσουν τις στατιστικές επιβίωσης των πρόωρων που το βιβλίο παραθέτει κατά τη διάρκεια του δεύτερου κυρίως τριμήνου.

Στα υπέρ του και οι σύντομες λίστες αλλά και οι σελίδες για να καταγράψετε τις πρώτες χαρακτηριστικές στιγμές του μωρού σας αλλά και ο οδηγός για τις πρώτες τέσσερις εβδομάδες μετά τη γέννησή του.

3. The Happiest Baby on the Block – Dr Harvey Karp Δεν είναι βιβλίο εγκυμοσύνης αλλά μόνο όντας έγκυος και μάλιστα στις εβδομάδες της άδειάς σας θα μπορέσετε να το εκμεταλλευθείτε εάν – και δεν σας το εύχομαι – τελικά χρειαστείτε τις υπηρεσίες του.

Το βιβλίο λοιπόν αυτό το έχει γράψει ένα παιδίατρος και είναι αφιερωμένο στο τι μπορείτε να κάνετε για να κατευνάσετε ένα βρέφος με κωλικούς ή γενικά ένα τρομερά γκρινιάρικο μωρό. Δεν υπάρχει περίπτωση να ξέρετε εξ αρχής εάν το χρειάζεστε αλλά περιέχει πολλές γενικά πληροφορίες για το πώς αναπτύσσονται τα βρέφη οπότε χαμένοι δεν πρόκειται να βγείτε ούτως ή άλλως.

Ο Κάρπ είναι οπαδός του φασκιώματος, το οποίο έχει ενσωματώσει σε μία μέθοδο πέντε σημείων με στόχο τον επιτυχή κατευνασμό απίστευτα κλαψιάρικων μωρών. Την έχει βασίσει στις εκτεταμένες του μελέτες επάνω στο πως μεγαλώνουν διάφοροι πολιτισμοί τα μωρά τους και θέτει ένα υπέροχο ερώτημα. Γιατί υπάρχουν πολιτισμοί που οι κωλικοί είναι ουσιαστικά ανύπαρκτοι?

Συνήθως απ’ ότι κατάλαβα πρόκειται για λιγότερο «αναπτυγμένες» κοινωνίες που έχουν παραμείνει πιστές σε πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα που εμείς έχουμε ξορκίσει ή ξεχάσει, ανάμεσά τους και το φάσκιωμα. Καλύτερα όμως να τα διαβάσετε μόνοι σας.

* Το post αυτό αρχικά το δημοσίευσα στο wormreport αλλά μάλλον είναι πιο σχετικό με αυτή τη σελίδα.

24.1.08

Δεν πειράζει!



Πριν μερικά χρόνια γελούσα όταν μία φίλη, πολύ επιτυχημένη σκηνοθέτρια από τη Βρετανία, μου έλεγε πως οι γυναίκες στα πάμφτωχα χωριά της Αφρικής προσπαθούσαν να την παρηγορήσουν όταν μάθαιναν ενώ πλησίαζε τα σαράντα δεν ήταν παντρεμένη και δεν είχε οικογένεια. Πίστευα πως οφείλεται στην απομόνωση αυτών των ανθρώπων, στην έλλειψη μόρφωσης και ευκαιριών.

Τώρα, το 2007 στην Ελλάδα μόλις πω πως περιμένω το δεύτερό μου κοριτσάκι, διάφοροι καλοθελητές με περίλυπο ύφος μου λένε πως «Δεν πειράζει..»! Μα αν είναι δυνατόν, σε τι είδους μεσαίωνα ζουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι;

Φαντάζομαι δεν συμβαίνει μόνο σε μένα αλλά πραγματικά το σχόλιο με αφήνει άφωνη. Προσπαθώ εδώ και εβδομάδες να σκεφτώ μία καλή απάντηση αλλά απλά αδυνατώ.

Intro





Αποφάσισα να ξεκινήσω αυτό το blog αρκετούς μήνες νωρίτερα, λίγο μετά τη γέννηση της κόρης μου τον Αύγουστο του 2006. Οι λόγοι ήταν δύο: πρώτον, ήθελα να μοιραστώ τις δικές μου εμπειρίες – κυρίως τις χρήσιμες λεπτομέρειες όπως π.χ. ποια είναι η καλύτερη κρέμα για το σύγκαμα. Δεύτερον, ήθελα να το χρησιμοποιήσω σαν κάποιου είδους ημερολόγιο για να καταγράφω την ανάπτυξη της κόρης μου.

Τελικά μεσολάβησαν πολλά και στρώθηκα να το στήσω μόλις τώρα, δύο μήνες πριν γεννηθεί και η δεύτερη κόρη. Κάλιο αργά παρά ποτέ.

Θα προσπαθήσω να το εμπλουτίσω με όσα χρήσιμα link και πληροφορίες μπορώ. Για λόγους επαγγελματικής διαστροφής και περιέργειας, αλλά και σε περίπτωση που θα διευκολύνει κάποιους/ κάποιες, θα προσθέσω επίσης και διαφημίσεις. Εάν δω πως το AdSense δεν λειτουργεί σωστά και μας κατευθύνει σε άσχετες ιστοσελίδες και προϊόντα τότε θα το βγάλω.

Όλα αυτά θα μου πάρουν κάποιο χρόνο, οπότε σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την υπομονή.

* Η φωτογραφία είναι της ibloglive team