19.2.10

Πράγα - ένας σούπερ προορισμός για παιδιάΤο τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας αφήσαμε τις μικρές στους γονείς μου και πήγαμε με τον σύζυγο στην Πράγα για ένα πολυαναμενόμενο διάλειμμα από τα πολλά που μας έχουν πέσει τους τελευταίους μήνες.

Ίσως να μην το παρατηρούσα πριν μερικά χρόνια αλλά η πανέμορφή αυτή πόλη είναι ο τέλειος προορισμός για οικογενειακές διακοπές. Όχι μόνο είναι σε μεγάλο βαθμός πεζοδρομημένη αλλά και τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν ακόμη και σε κεντρικούς δρόμους είναι ελάχιστα. Η ίδια η πόλη είναι παραμυθένια ενώ προσφέρει άπειρες δραστηριότητες για όλη την οικογένεια:

Έχει Μουσείου Παιχνιδιών –μέσα στο παλιό κάστρο- με μία τεράστια συλλογή από τον 19ο και τον 20ο αιώνα: τρένα, κουκλόσπιτα, μηχανικοί κουμπαράδες, ρομπότ, ότι ονειρευτήκατε και παίξατε σαν παιδί υπάρχει. Αυτό τον καιρό στον δεύτερο όροφο του Μουσείου φιλοξενείται και μία σχετικά μεγάλη έκθεση για τα πενήντα χρόνια της Barbie.

Υπάρχουν άπειρα κουκλοθέατρα – παίζεται ακόμη και η όπερα Don Giovanni με μαριονέτες- ενώ οι Τσέχοι κατασκευάζουν και πουλούν από άκρη σε άκρη της πόλης και σε λογικότατες τιμές ξύλινα παιχνίδια για κάθε γούστο και ηλικία που μου έφεραν στο μυαλό το εργοστάσιο του Αϊ – Βασίλη.

Στον ποταμό που διασχίζει την πόλη υπάρχει το λεγόμενο Νησί των Παιδιών. Δεν το επισκεφθήκαμε αλλά σύμφωνα με τον οδηγό μας, το μικρότερο από τα νησιά της πόλης είναι κατάφυτο και έχει κούνιες, τσουλήθρες, εγκαταστάσεις για σκαρφάλωμα, ράμπα για σκέιτ, μίνι γήπεδο ποδοσφαίρου και πολλούς ανοιχτούς χώρους για να τρέξουν όπως επίσης και ένα αξιοπρεπές μπάρ και εστιατόριο.

Στην πόλη δίνουν καθημερινά παραστάσεις παντομίμας κλπ το Μαύρο Θέατρο και άλλοι τρεις τέσσερις παρόμοιοι θίασοι που μπορούν να απολαύσουν άνετα παιδιά μεγαλύτερα των 4 – 5 ετών.

Σε αυτά προσθέστε το χαμηλό σχετικά κόστος και την καλή ποιότητα της διατροφής, το Μουσείο Σοκολάτας που έχει δραστηριότητες για παιδιά, την δυνατότητα παροχής baby-sitter που διαφημίζουν τα περισσότερα μεγάλα ξενοδοχεία έχετε έναν τέλειο προορισμό για οικογενειακές διακοπές.

Προσοχή όμως, οι θερμοκρασίες είναι εξαιρετικά χαμηλές κατά τη διάρκεια του χειμώνα οπότε μάλλον η καλύτερη εποχή για τουρισμό με παιδιά στην Πράγα είναι από το Πάσχα και μετά. Εμείς και οι φίλοι μας ήδη η σχεδιάζουμε μία επίσκεψη του χρόνου το καλοκαίρι – αρκεί φυσικά να είμαστε όλοι καλά και με δουλειά!

Δεν υπάρχουν σχόλια: