19.4.17

Να μπω στο Σύλλογο Γονέων του Σχολείου των παιδιών μου;



Τα τελευταία τρία χρόνια έχω αφιερώσει πολλές ώρες από την ζωή μου στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου των παιδιών μου και έτσι είπα να μοιραστώ τις εμπειρίες μου, μήπως και σας βοηθήσουν.
Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να σας πω ότι θα πρέπει σίγουρα να σκεφτείτε σοβαρά να εκλεγείτε στον Σύλλογο Γονέων του σχολείου σας εάν

  • 1.     Δεν είσαστε ευχαριστημένοι από το σχολείο του παιδιού σας: δεν υπάρχει ευκολότερος τρόπος να αποκτήσετε από κοντά άποψη για τα θέματα που αντιμετωπίζει το σχολείο σας. Μπορεί μέσα από την συμμετοχή σας να κατανοήσετε ότι κάποια από αυτά τα θέματα ίσως δεν είναι τόσο σοβαρά όσο πιστεύατε, ή ότι βρίσκονται στην διαδικασία της επίλυσής τους, ή ότι πραγματικά δεν γίνεται τίποτα. Πάντως ό,τι και να γίνει θα μάθετε περισσότερα και θα μπορέσετε να προτείνετε λύσεις και να πιέσετε γι’ αυτές.
  • 2.     Αν δεν είσαστε ευχαριστημένοι από τον Σύλλογο Γονέων του σχολείου σας: πραγματικά δεν υπάρχει τίποτα πιο θλιβερό κατά την άποψή μου από το να παραπονιέστε συνεχώς έξω από την πόρτα του σχολείου και την ίδια στιγμή να μην κάνετε τίποτα γι’αυτό. Αν δεν σας αρέσει κάτι δραστηριοποιηθείτε! Αν σας φαίνεται αδύνατον να αφιερώσετε τον χρόνο που ίσως απαιτείται από τα μέλη του Δ.Σ., προσπαθήστε απλά να παρακολουθείτε τα βασικά: τις γενικές συνελεύσεις, τα ενημερωτικά μέιλ του συλλόγου σας. Επιπλέον, πιάστε τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου σας και πείτε τους την άποψή σας, την διαφωνία σας ή την πρότασή σας.



Τι θα πρέπει να ξέρετε:

  • ·      Θα αφιερώνετε πολύ, μα πάρα πολύ χρόνο για τα παιδιά τους σχολείου σας και όχι απαραίτητα για τα δικά σας παιδιά. Μπορεί για παράδειγμα η οικογένειά σας να μην αντιμετωπίζει οικονομικά θέματα. Όμως όχι απλά θα μαζεύτετε φαγητά τις γιορτές για παιδιά που έχουν τέτοια θέματα, θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη και τις οικονομικές συνθήκες των άλλων οικογενειών του σχολείου σε ότι αφορά τις δραστηριότητες τόσο του συλλόγου όσο και του σχολείου. Δεν θέλετε να διοργανώσετε τον τέλειο αποκριάτικο χορό αλλά να μην συμμετέχουν οι μισοί συμμαθητές του παιδιού σας γιατί το εισιτήριο ήταν 15 ευρώ.
  • ·      Θα ακούτε μονίμως τα σχολιανά σας από πάρα πολλούς άλλους γονείς. Σε οποιαδήποτε ομάδα ανθρώπων υπάρχουν συνήθως τόσες απόψεις όσες και άνθρωποι. Το ίδιο και στα σχολεία. Οι γονείς που για οποιονδήποτε λόγο δεν ενεργοποιούνται στον σύλλογο σε πολλές περιπτώσεις θα κατακρίνουν χωρίς καν να γνωρίζουν για ποιόν λόγο έλαβε ο Σύλλογος τις αποφάσεις που έλαβε. Δυστυχώς έτσι είναι η ζωή. Ενθαρρύνετέ τους να συμμετέχουν ενεργά και υπενθυμίστε τους ότι αν δεν τους αρέσει κάτι μπορούν απλά να βάλουν υποψηφιότητα και να λαμβάνουν αυτοί τις αποφάσεις αν πείσουν αρκετούς γονείς να τους ψηφίσουν.
  • ·      Θα ξοδέψετε κάποια χρήματα. Δεν υπάρχει περίπτωση, όλο και κάτι θα βάλετε κι εσείς για το οποίο δεν θα αποζημιωθείτε. Τις προάλλες πήγα να καταθέσω κάποια χρήματα για την φωτογράφιση του σχολείου (5ευρω και 10ευρω) και βρέθηκε ένα πλαστό. Ευτυχώς το ποσό ήταν μικρό, το μηχάνημα της τράπεζας έβγαλε χαρτί αλλά είναι μόνο ένα από τα πολλά περιστατικά.    
  • ·      Θα μαλώσετε. Ναι, και με καλούς σας φίλους ίσως, ακόμα ακόμα και για γελοίους λόγους. Αυτά συμβαίνουν και σας συνιστώ να μην τα παίρνετε και πολύ στα σοβαρά.
  • ·      Ενδεχομένως και να σοκαριστείτε. Μπορεί να συναντήσετε ανθρώπους που θα θέλουν να βγάλουν χρήματα ή άλλους που να έχουν πολιτικές φιλοδοξίες τις οποίες προσπαθούν να εκπληρώσουν μέσα από τον Σύλλογο. Πάντως η δική μου εμπειρία τουλάχιστον είναι ό,τι στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα μέλη των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων δίνουν τον χρόνο και την ψυχή τους για να πετύχουν ό,τι καλύτερο για τα παιδιά τα δικά τους και των άλλων.
  • ·      Θα κάνετε νέους φίλους. Αυτό σας το εγγυώμαι, κάποιους θα γνωρίσετε καλύτερα που δεν θα τους βρίσκατε αλλιώς στον δρόμο σας. Θα κάνετε μαζί προσπάθειες, άλλες θα πετύχουν, άλλες θα αποτύχουν αλλά θα είσαστε μια ομάδα (και με διαφωνίες και με ζήλιες  αλλά και με καφέδες και ουζάκια και διασκέδαση).
  • ·      Θα μάθετε πολλά πράγματα για το τί συμβαίνει στην ζωή των παιδιών σας. Ειλικρινά, υπάρχουν πάρα μα πάρα πολλά πράγματα που δεν θα είχαν ποτέ φτάσει στ’ αυτιά μου αν δεν ήμουν μέλος του Συλλόγου του σχολείου μας. Για δασκάλους, γονείς, παιδιά, συνθήκες, μεμονωμένα περιστατικά, καλές και άσχημες εξελίξεις.·    
  Τα παιδιά σας θα το καταχαρούν. Τα παιδιά των μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου τους σχολείου μας έχουν γίνει και αυτά παρεάκι, τόσες ώρες που περνούν μαζί. Στις κόρες μου αρέσει τρομερά το γεγονός ότι ασχολούμαι με το σχολείο τους, συμμετέχω στις αποφάσεις, φτάνουν νωρίτερα σε όλα τα πάρτυ και συμμετέχουν στην προετοιμασία.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: