4.2.12

Πως να αναθρέψετε ένα κορίτσι με αυτοπεποίθηση

Απότο babycenter।com με αφορμή το προηγούενο ποστ। Παραθέτει συγκεντρωμένες τις περισσότερες καλές συμβουλές που έχω κατά καιρούς αντιληφθεί।


Τα κορίτσια συνήθως αρχίζουν τη ζωή γεμάτα δυναμισμό. Μιλούν νωρίτερα, είναι πιο κοινωνικά και καλύτερες μαθήτριες. Αλλά κάπου μεταξύ προσχολικής και μέσης εκπαίδευσης, ένα συγκεχυμένο μείγμα των νέων κοινωνικών πιέσεων, εντονότερων προσδοκιών στη σχολική τάξη όπως και ανάμεικτα μηνύματα από την κοινωνία («Κάνουμε το καλύτερο για σας - αλλά μην τραβάτε πάρα πολλή προσοχή επάνω σας," "Μπορείτε να γίνετε οτιδήποτε θέλετε - αλλά η ομορφιά είναι κορυφαία προτεραιότητα σας ») μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα τα κορίτσια να χάσουν τη σπίθα τους ή να καταλήξουν να υστερούν ακαδημαϊκά.

Μπορείτε όμως να βοηθήσετε την κόρη σας να οικοδομήσει την αυτοπεποίθηση και την αντοχή της ώστε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των επόμενων ετών

  1. Ενθαρρύνετε το δυναμισμό της
    Μάθετε στην κόρη σας να εκφράζει τις ανάγκες της σε ενήλικες και να υψώνει το ανάστημά της με τους συνομηλίκους της. Αν ένα άλλο παιδί συμπεριφέρεται άσχημα απέναντί της, ενθαρρύνετέ την να του πει «δεν μου αρέσει ο τρόπος που μου μιλάς"


2. Να είστε συγκεκριμένες όταν την επαινείτε

Όταν επαινείτε την κόρη σας για την εξυπνάδα της χρησιμοποιείστε συγκεκριμένα παραδείγματα – έτσι ο έπαινος αποκτά μεγαλύτερη αξία και σημασία. Για παράδειγμα πείτε της "Έχεις πολύ καλή μνήμη» ή «Πω πω, ξέρεις πολλά για τους δεινόσαυρους"


3. Φροντίστε οι έπαινοί σας να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα

Μία οκτάχρονη γνωρίζει ότι δεν είναι μια μουσική ιδιοφυΐα ή η καλύτερη καλλιτέχνης στον πλανήτη, αλλά θα το εκτιμούσε αν παρατηρούσατε την βελτίωση της από τον ένα μήνα στον άλλο


4. Βοηθείστε την να καταλάβει γιατί μερικές φορές την αφήνουν απ’έξω
Εξηγήστε στην κόρη σας ότι αν την καλέσουν σε κάθε πάρτυ και δεν της ζητούν να συμμετέχει σε κάθε παιχνίδι (όπως και θα γίνει), στόχος των άλλων δεν είναι να την προσβάλουν. Εξήγηστε ότι όταν ένα άλλο παιδί λέει "Δεν είσαι φίλη μου," έχει μάλλον να κάνει περισσότερο με την κακή διάθεση του ίδιου του παιδιού παρά με αυτήν.


5. Ενθαρρύνετε τις ικανότητές της και την απόκτηση δεξιοτήτων
Μην βιαστείτε να βοηθήσει την κόρη σας με την εργασία ή δουλειές. Αν ζητά τη βοήθειά σας, ενθαρρύνετέ την να προσπαθήσει μόνη της για ένα-δυο λεπτά ακόμα.


6. Ενθαρρύνετέ την να αθληθεί, εάν το επιθυμεί
Τα κορίτσια έχουν πιο πολλές επιλογές από ποτέ σε ότι αφορά τα σπορ. Αν θέλει να κάνει γυμναστική ή να παίξει ποδόσφαιρο, δώστε της μια ευκαιρία δοκιμάσει και να μάθετε τι είναι ικανή να κάνει. Μην αποφασίσετε ποια αθλήματα είναι ιδανικά γι 'αυτήν - μπορεί να το καταλάβει μόνη της

7. Μην κάνετε υποθέσεις για τις δυνατότητες και τις αδυναμίες της

Ακριβώς επειδή το παιδί σας είναι κορίτσι δεν σημαίνει ότι θα δυσκολευτεί με τα κλάσματα - ή ότι θα είναι άσσος στην ανάγνωση. Επίσης, δεν σημαίνει ότι δεν θα θελήσει να πάει για ψάρεμα ή να διακριθεί στο ποδόσφαιρο. Ακολουθήστε τα σημάδια που σας δίνει ώστε να ενισχύσετε τα δυνατά της σημεία και να βελτιώσετε αυτά στα οποία παρουσιάζει αδυναμίες


8. Ενθαρρύνετε μια υγιή εικόνα του σώματος

Όταν αναπόφευκτα ρωτήσει «Είμαι αρκετά όμορφη;", απαντήστε με ένα ενθουσιώδες ναι. Όταν επαινείτε την εμφάνισή της, προσπαθήστε να προβάλετε και τις πράξεις της. Για παράδειγμα μπορείτε να πείτε "Φαινόνουν τόσο χαριτωμένη όσο έκανες γυμναστική σήμερα" ή "τα μάτια σου πραγματικά έλαμπαν πάνω στη σκηνή"

Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο για τα μεγαλύτερα κορίτσια να ακούσουν ότι τα μοντέλα στα περιοδικά δεν μοιάζουν με πραγματικό κορίτσια ή γυναίκες και ότι οι φωτογραφίες τους έχουν τροποποιηθεί για να φαίνονται πιο λεπτές και πιο άψογες από ό, τι πραγματικά είναι.

9. Προετοιμάστε την να αντιμετωπίσει τις σεξιστικές διακρίσεις

Ακόμη και σήμερα, ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα κορίτσια δεν μπορούν να κάνουν κάποια πράγματα που μπορούν τα αγόρια. Αν παρατηρήσετε ότι η κόρη σας παρακολουθεί τηλεοπτικές εκπομπές ή ταινίες, όπου τα κορίτσια παραμένουν στο παρασκήνιο χωρίς ιδιαίτερο ρόλο, ενώ τα αγόρια να αποδεικνύονται οι σωτήρες, επισημάνετέ της το θέμα και εξηγείστε της πως τα πράγματα είναι διαφορετικά στην πραγατικότητα


10. Επισημάνετε θετικά γυναικεία πρότυπα

Εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία, όπως όταν βλέπετε ειδήσεις ή διαβάζετε την εφημερίδα, για να δείξετε στην κόρη σας ότι οι γυναίκες - γερουσιαστές, γιατροί, αθλήτριες κλπ – μπορούν να κάνουν οτιδήποτε.

Διαβάζοντας τα βιβλία με ισχυρή γυναικεία χαρακτήρες είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να πάρετε την ιδέα σε όλη την χωρίς διαλέξεις. Εάν δεν μπορείτε να σκεφτώ αρκετά βιβλία όπως αυτό, ρωτήστε έναν βιβλιοθηκάριο - έχουν συχνά τους καταλόγους των βιβλίων για να διαλέξετε και να κάνει συστάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: