10.3.08

Πότε είναι η σωστή στιγμή για να κάνετε το δεύτερο;



Τα πιο πρόσφατα ευρήματα των επιστημονικών ερευνών για την ιδανική στιγμή να κάνετε το επόμενο παιδί. Απευθείας μετάφραση από την ιστοσελίδα babycenter.com

• Ο προγραμματισμός μίας εγκυμοσύνης πριν περάσουν 18 μήνες (σ.τ.μ. ακριβώς η περίπτωσή μου) από την προηγούμενη ή αφού περάσουν περισσότερα από πέντε χρόνια μπορεί αν αυξήσει τις πιθανότητες το δεύτερο μωρό σας να γεννηθεί πρόωρα, ελλιποβαρές ή μικρό για τις εβδομάδες της κύησης που έχετε διανύσει σύμφωνα με μία πρόσφατη μελέτη στην Journal of the American Medical Association. Οι ερευνητές πιθανολογούν πως όταν οι δύο εγκυμοσύνες απέχουν λίγους μόνο μήνες η μία από την άλλη, το πρόβλημα μπορεί να οφείλετε στο ότι το σώμα της μητέρας δεν έχει τον απαραίτητο χρόνο για να αναρρώσει από την πρώτη και να επανέλθουν τα επίπεδα των θρεπτικών ουσιών. Όταν η περίοδος ανάμεσα στις δύο εγκυμοσύνες είναι πολύ μεγάλη τότε το πρόβλημα μπορεί να έγκειται στο γεγονός ότι η γονιμότητα σταδιακά φθίνει.
• Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην New England Journal of Medicine, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για την υγεία του επόμενου μωρού σας είναι να περιμένετε για 18-23 μήνες από την γέννηση του τελευταίου σας παιδιού πριν αποφασίσετε να προχωρήσετε σε νέα σύλληψη. Οι γιατροί βρήκαν πως παιδιά που των οποίων η σύλληψη έγινε μέσα σε λιγότερους από έξι μήνες από τη γέννηση του προηγούμενου παιδιού έχουν 40 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να γεννηθούν πρόωρα ή ελλιποβαρή. Τα παιδιά που γεννήθηκαν 10 χρόνια μετά το μεγαλύτερο αδελφάκι τους αντιμετωπίζουν τον διπλάσιο κίνδυνο να γεννηθούν πρόωρα.
• Μία παρόμοια μελέτη του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο έδειξε πως το ιδεατό διάστημα ανάμεσα σε δύο εγκυμοσύνες είναι 24-35 μήνες. Τα παιδιά των οποίων η σύλληψη έγινε νωρίτερα παρουσιάζουν μεγαλύτερη πιθανότητα να γεννηθούν ελλιποβαρή σύμφωνα με τους ερευνητές.
• Σε ότι αφορά τις σχέσεις των γονέων με τα παιδιά τους, την αντιζηλία μεταξύ αδελφών και την δική τους αυτοεκτίμηση, η καλύτερη στιγμή να γεννηθεί το δεύτερό σας παιδί είναι όταν το πρώτο σας είναι μικρότερο του ενός έτους ή μεγαλύτερο των τεσσάρων. Αυτό τουλάχιστον πιστεύει η Τζίνι Κιντγουελ, καθηγήτρια οικογενειακών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Τενεσσί. Τα παιδιά που είναι μικρότερα του ενός έτους δεν έχουν ακόμη αναπτύξει την αίσθηση του μοναδικού τους status και έτσι είναι λιγότερο πιθανό να αντιπαθήσουν το νέο αδερφάκι τους, λέει η καθηγήτρια. Από την άλλη, αυτά που έχουν ξεπεράσει το τέταρτο έτος, είχαν το χρόνο να απολαύσουν την προσοχή της μανούλας και του μπαμπάκα και τώρα έχουν τη δική τους ζωή!

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Polu kalh metafrash... k polu afosiwmenh manoula apo oti fainetai! PS euxaristw yia to link tou babybaby... Vana Kounali Latsou, idrutria babybaby.gr

bookworm είπε...

Βάνα, ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και για το babybaby

Ανώνυμος είπε...

Briskw oti grafeis kataplhktika... oi skepseis sou kai oi apopseis sou as a mom to mom feature einai euprosdektes yia dhmosieush sto babybaby, an 8eleis. Exoume 14000 episkeptes ka8e mhna, sigoura 8a endiaferei polles manoules na diabasoune auta pou sigoura kai ekeines skeftondai kai tis apasxoloun...

Ανώνυμος είπε...

πρωτη φορά διαβάζω το blog, σαν νεα μαμα ψαχνω στο ιντερνετ να δω αν υπάρχουν κι αλλες μανουλες με τις δικιες μου αγωνιες ή ανασφαλειες. εχω ενα αγοράκι 5 μηνών. ενδιαφερον αρθρο, κι εγω προβληματιζομαι για το δεφετρο μιας και η αδεια μου τελειωνει τον οκτωβρη.. Τα παιδακια σου πόση διαφορα εχουν; η εμπειρια τι λεει για τη διαφορα ηλικιας περα απο το αρθρο;

bookworm είπε...

Είναι πραγματικά εξαντλητικό! Προς το παρόν τουλάχιστον. Μου λένε πως θα βελτιωθούν τα πράγματα και θα απασχολούν η μία την άλλη αλλά αυτές δέρνονται - ήδη!- ενώ το ίδιο θυμάμαι πως συνέβαινε μια ζωή με την αδερφή μου. Η δική μου συμβουλή είναι να έχουν τουλάχιστον δύομισι χρόνια διαφορά ώστε να μη χρειάζεται να αλλάζεις πάνες σε δύο μωρά ταυτόχρονα. Άσε που θα έχεις το χρόνο να ευχαριστηθείς τη μωρουδιακή ηλικία του καθενός περισσότερο!

Μην σε ξεγελά το γεγονός ότι το μωρό σου είναι είναι ακόμη πολύ μικρό. Οι απαιτήσεις του θα ανέβουν κατακόρυφα πολύ σύντομα! Μόλις αρχίσει να μπουσουλά και να ανεξαρτητοποιείται.
Να σου ζήσει!

Ανώνυμος είπε...

δυομιση χρόνια είναι η διαφορά μου με την αδερφη μου! μια χαρά ήταν. σ ευχαριστώ για τη συμβουλη! αν και αυτο το θα ανεβουν κατακόρυφα... με τρόμαξε λίγο! προς το παρόν το μωρό μου χρειάζεται το άγρυπνο βλέμμα μου 24 ώρες το 24ωρο, ίσως κι εγώ το έχω 'καλομάθει΄. του μιλαώ συνέχεια ή το παίζω με αποτέλεσμα να ψιλοδιαμαρτύρεται όταν για λίγο ασχολούμαι με κάτι άλλο! δεν μπορώ να φανταστώ πόσο παρπάνω μπορεί να χρειάζεται να ασχολούμαι στο μέλλον!!
υπάρχει βέβαια και η άλλη άποψη, να ξεμπερδεύεις μια κι έξω! (αν και θέλει πολλά κουράγια!) Ελενα